fb

Svima je jasno koja je cijena “besplatnog” korištenja Fejsbuka – dajemo Marku Zakerbergu naše lične podatke, kao i podatke o našim aktivnostima na mreži, šta čitamo, šta kupujemo, šta nas zanima, a kompanije te podatke iskorištavaju za plasiranje što preciznijih oglasa i na tom okreće veliki novac.

Dakle, niko nije šokiran kada, nakon pregledavanja određenih stranica ili proizvoda, vidi oglase za slične proizvode ili oglase tih trgovina tokom surfanja.

Međutim, dio korisnika te mreže u SAD prilično se šokirao kada su im se počeli prikazivati Fejsbukovi oglasi za trgovine i proizvode koje nisu pretraživali na internetu, već su ih kupili u trgovinama! To, naravno, nije slučajnost . na Biznis insajderu kažu kako je riječ o opciji koju je Fejsbuk lansirao nedavno i u tišini, koja još nije dostupna u svim zemljama.

Zakerbergova kompanija je potpisala saradnju s određenim trgovačkim lancima koji Fejsbuku dostavljaju informacije o tome šta korisnici kupuju u njihovim trgovinama i onlajn. Riječ je o informacijama poput imena, mejla, telefonskog broja i kupljenih proizvoda, a te informacije se onda koriste za plasiranje oglasa na internetu.

Nakon što korisnici kupe određeni proizvod, ako trgovački lanac i dalje želi ciljati te korisnike putem oglasa na Fejsbuku, poslaće toj društvenoj mreži informacije. Na Biznis Insajderu  kažu kako su te informacije kriptovane tako da ih može prepoznati samo algoritam, koji onda povezuje podatke o kupovinu s profilima korisnika na Fejsu.

Iz Fejsbuka su za Biznis insajder rekli da se ti podaci brišu, ali društvena mreža pamti povezanost korisnika s trgovinama i proizvodima kako bi im se naknadno prikazali oglasi.

Korisnici ipak mogu spriječiti da Fejsbuk sazna šta i gdje kupuju i kad su oflajn tako da pod postavkama ove društvene mreže, u dijelu vezanom za oglašavanje, odnosno u dijelu “Oglasi bazirani na podacima koje primamo od partnera” označe opciju “nije dopušteno”.

(Srpskainfo)